Antwerpsesteenweg

Beschrijving

Deel van de steenweg Antwerpen-Mechelen waarvan het oudste gedeelte Antwerpen-Kontich opklimt tot 1540, 1649 en 1663; het gedeelte tussen Kontich en Mechelen werd in 1704-1706 aangelegd op initiatief van de Staten van Brabant.

Tot circa 1800 zeer landelijke weg met in het besproken gebied slechts enkele aangrenzende woonkernen: Pennepoel, met de wijken Blokhuis, Galgenberg en Bruine Kruis. De beperkte bevolkingsaangroei tot circa 1865 leidde tot een vroege lintbebouwing van kleine arbeiderswoningen. Tussen circa 1890 en 1930 verschenen de eerste sociale woningen; ook de individuele woningbouw in de strook tussen Liersesteenweg en Maurits Sabbestraat nam toen sterk toe. Van 1930 tot circa 1960, voornamelijk na 1945, kende de sociale woningbouw in de wijken achter de steenweg een enorme expansie. Naar Walem toe wordt het straatbeeld beheerst door bedrijfsgebouwen; het industrieterrein Mechelen-Noord dateert van 1961 en later.

• De Geschiedenis van Mechelen. Van Heerlijkheid tot Stadsgewest, o.l.v. R. VAN UYTVEN, Tielt, 1991, p. 276.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet