Geografisch thema

Kaatsspelplaats

ID: 3661   URI: https://id.erfgoed.net/themas/3661

Beschrijving

Vroeger zogenaamd "Cortegracht" en "Kerkegracht". Een vermoedelijk reeds eind 16de eeuw gedempte gracht tussen de Calonne- of Vuldergracht ter hoogte van Hout- en Appelmarkt, en de Grote Markt; omsloot het voormalig kerkhof van de Sint-Niklaaskerk langs oost- en noordzijde. Later, oefenplaats van de Kaatsspelspelers, zie huidige benaming; balspel in gebruik te Veurne tot 1823. Gekasseid rechthoekig pleintje ten oosten van de Sint-Niklaaskerk; open noord- en zuidzijde respectievelijk aan Ooststraat en Houtmarkt, waardoor eerder uitzicht van korte brede straat. Parkeerfunctie in zijgedeelten.

Westzijde. Sacristie en koorpartij van Sint-Niklaaskerk achter gietijzeren hek. Rechts, twee lage tuitgevels uit de eerste helft van de 20ste eeuw met rondboogpoort voorzien van radvormig bovenlicht.

Oostzijde. Breedhuizen van twee à drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw, de 19de eeuw en de 20ste eeuw. Nummer 1, 2 - Ooststraat nummer 13: lokale architectuur uit het derde kwart van de 18de eeuw met rococo inslag zie vlakke vensteromlijstingen met oren en gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden. Nummer 5, recent vernieuwd pand met behoud van oorspronkelijk volume; voorheen, oude kern van 1774 volgens gevelsteen en bewaarde bovenvensters met analoge kenmerken (1976). Nummer 3, pilastergevel uit de tweede helft van de 18de eeuw met aanpassingen uit de 20ste eeuw. Accent van witbeschilderde 19de-eeuwse lijstgevel met neoclassicistische inslag (nummer 4). Typische linker zijtuitgevel met sporen van okergele beschildering van het 17de-eeuws hoekhuis bij de Houtmarkt.


Bron     : Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Lion, Mimi
Datum  : 1982


Relaties

  • Omvat
    19de-eeuwse stadswoning

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Hoekhuis

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kaatsspelplaats [online] https://id.erfgoed.net/themas/3661 (Geraadpleegd op 04-12-2020)