Oude Beestenmarkt

Beschrijving

Westelijk gedeelte van de in 1685- 1709 gedempte Calonne- of Vuldergracht (huidige oost-west-as: Houtmarkt, Appelmarkt, Nieuwstraat, Oude Beestenmarkt). Eind 15de eeuw - begin 16de eeuw: plaatselijke buurt van kleine lakennijverheid waarvan ververij gevestigd in de Zuidstraat tussen huidige Oude Beestenmarkt en Vleeshouwersstraat. 1511: wijk vernield door brand.

Heden, gekasseide straat met licht gebogen tracé, tussen Daniël De Haenelaan en Zuidstraat. Goed perspectief in oostelijke richting op toren van Sint-Niklaaskerk. Noordelijke straatzijde met vooruitspringende rooilijn ter hoogte van nummer 13, waardoor oostelijke versmalling naar Zuidstraat toe. Breedste straatgedeelte fungeert ten westen als parkeerplaats. Administratieve en onderwijsfunctie, zie verschillende gebouwen van openbaar nut en schoolgebouw op hoek bij Daniël De Haenelaan; typeren het straatbeeld met nieuwe panden. Secundaire woonfunctie. Enkele 19de-eeuwse lijstgevels getuigen nog van vroeger straatbeeld (nummer 2, 8, 10, 16); nummer 5 met vernieuwd bakstenen gevelparement. Storende garage op zuidelijke hoek van westelijk straateinde.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi