Sint-Walburgastraat

Beschrijving

Kort straatje op noordzijde van Grote Markt; perspectief op zuidgevels van Sint-Walburgakerk en toegang tot Sint-Walburgapark. Kasseibestrating overgaand in plaveisel naar kerk toe.

Westelijke straatzijde. Rechter zijgevel van het voormalig landhuis van de kasselrij Veurne, thans Gerechtshof, in renaissancestijl (Grote Markt nummer 29) en het aangebouwde Belfort van 1628. Tussen beide muurtje voorzien van getraliede rondboognis van 1613 (?) met schelpvulling en Onze-Lieve-Vrouwebeeld (17de eeuw), ingeschreven in omlijsting van pilasters met driehoekige frontonbekroning onder lichtarm met lantaarn; eronder, gevelsteen met inscriptie: "Hier Vooren Licht Begraven Sr. Ian Cuvelier F. Antoine In Syn Leven dischmeeste Van dese Kercke Is overl. 20 July 1684. Bidt Voor De Ziele".

Oostelijke straatzijde. Enkelhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw (nummer 2, huis rechts van nummer 1 horend bij Grote Markt nummer 30) en eerste kwart van de 20ste eeuw (nummer 1). Sobere bakstenen 19de-eeuwse lijstgevels; bewaard houtwerk onder meer uitstalraam bij huis rechts van nummer 1. Nummer 1 met inslag van de regionale neo-Vlaamse-renaissancestijl zie centraal dakvenster met inzwenkende belijning en getorst topstuk; rechthoekige muuropeningen verdiept in getoogde of korfboogomlijsting met afzaat.

Tussen zuidelijke kerkgevel en nummer 2, bakstenen koermuur met kantelen en rechts tudorboogpoort, van 1869; een 18de-eeuws beeld van "Christus op de koude steen" (gepolychromeerd hout) onder afdakje links verwijst naar het voormalig kerkhof rondom de Sint-Walburgakerk.

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi