Spaans Kwartier

Beschrijving

Vroeger zogenaamd "Vrauwe-zaernestraat" (15de-16de eeuw) en "Weststraat". Tussen Zwarte Nonnenstraat en voormalige Westpoort van de middeleeuwse vestingswerken ter hoogte van huidig kruispunt met Daniël de Haenelaan.

Korte straat met licht gebogen tracé. Bewaarde kasseibestrating. Rustig karakter bevorderd door woonfunctie; kleine burgerhuizen. In oostelijke richting: zicht op Sint-Walburgapark met korfboogvormige toegang, en boven beboming uitstekende Belforttoren. Basisbebouwing met oude 18de-eeuwse kernen, zie onder meer eerder scherpe dakhelling en aandaken (nummer 2,3, 4, 7); twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met dakkapel bij nummer 4; 19de-eeuwse gevelaanpassingen, en nummer 5 met nieuwe voorgevel. Verankerde baksteenbouw; nummer 4 met gevelcementering; nummer 3, 6, 7 met witbeschilderde lijstgevel. Rechthoekige muuropeningen met nog grotendeels bewaard 19de-eeuws houtwerk vaak met geprofileerde tussendorpel; schuiframen bij nummer 2; nummer 7 met halfrond linker bovenvenster met radverdeling, en rolluikkasten voor twee benedenvensters. Tussen nummer 1 en nummer 3: korfboogvormige koetspoort onder lessenaarsdak aanleunend bij nummer 1. Linker zijgevel van nummer 7 en rechter zijgevel van nummer 3 met aandak voorzien van muurvlechtingen en kleine schouderstukken; rechthoekige zoldervensters met kozijn. Vanuit tuin horend bij Zwarte Nonnenstraat, nummer 8, interessant perspectief op bovengedeelte van achtergevels en dakenspel van huizen op zuidelijke straatzijde: aandaken met muurvlechtingen en spoor van schouderstukken (nummer 2, 4); nummer 2 met klimmende dakkapel; houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling en oeil-de-boeuf op bovenverdieping van nummer 4.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi