Zwaantje

Beschrijving

Gehucht bestaande uit rijtje van afwisselend arbeiderswoningen, voormalige herbergen (nummer 19) onder meer van het type afspanning (nummer 4, 11), en kleine hoeven (nummer 13, 22) in kromming van gekasseide straat aan het kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Prettige opeenvolging van ten opzichte van de rooilijn licht in- en uitspringende lijstgevels onder meer witgekalkte en witbeschilderde; één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, geknikt bij boerenhuis van nummer 22, uit de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw (nummer 9). Blikvanger in een voorts open landschap.

Nummer 1, alleenstaand 19de-eeuws boerenarbeiderhuisje, thans buitenverblijf; links aanleunend schuurtje met horizontale plankenbeschieting. Nummer 2, semi-gesloten hoeve in de bocht, op hoek bij Ketseweg. Tussen nummer 15 en nummer 19, verharde oprit naar nog deels omwalde hoeve (nummer 18) ingeplant achter de huizenrij; twee lage 19de-eeuwse arbeidershuisjes onder pannen zadeldak, thans buitenverblijf (nummer 16, 17).

Nummer 8 en nummer 15, respectievelijk met aangepaste muuropeningen en nieuwe voorgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi