Lindenlaan

Beschrijving

Dorpsplein beplant met twee maal twee rijen van vijftig linden, grotendeels heraangelegd en beplant onder burgemeester Vermeersch in 1846 (zie vermelding op gedenkteken: arduinen pijler voor de kerk op het Marktplein), ter vervanging van een plaats beplant met notelaars en linden. Plein gevormd door drie banen: centraal, tussen de bomenrijen, loops de brede invalsweg vanuit Kluizen, ten oosten en ten westen, voor de gevelwanden, lopen twee buitenstroken van de weg. Ten noorden van de Lindenlaan bevindt zich het iets smallere Marktplein, met onder meer de kerk en het gemeentehuis. Meestal aangepaste lintbebouwing. De oostzijde vertoont nog de interessantste bebouwing waaronder twee brouwerijgebouwen (nummer 1 en 25), een school (nummer 31 -33) en een notariswoning (nummer 37), waartussen kleine dorpswoningen van circa de eeuwwisseling met eclectische inslag (bijvoorbeeld nummer 27) of met oude kern (nummer 15, nummer 29). De bebouwing van de overzijde van het plein is nagenoeg volledig gemoderniseerd.

Auteurs: Lanclus, Kathleen