Geografisch thema

Rostijnenstraat

ID
3777
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3777

Beschrijving

Eén van de drie straten die vertrekt aan het driehoekig pleintje op het eind van de Hijftestraat. Leidt westwaarts naar Desteldonk (Gent). Op het driehoekig plantsoen met treurwilgen tegenover de straat genaamd Hijfte-Center staat een kruisbeeld met lindehouten Christusbeeld vervaardigd door Van Laere, in 1948 ingewijd bij de vervanging van het vroegere kruisbeeld. Op de plaats ervan zou sinds onheuglijke tijden een Sint-Nicolaaskapel hebben gestaan die eind 18de eeuw in puin was en in 1780 werd gesupprimeerd. De onderbouw van de vierkante kapel bleef echter behouden als thans betegeld en recent herbouwd laag ommuurd terras rond het kruisbeeld. Het vroegere kruisbeeld beyond zich aanvankelijk op de hoek van de Antwerpse Steenweg met Pauwstraat. Ook op het plantsoen: een Reinaert rustbank volgens de bijbehorende hardstenen herinneringssteen van de VTB VAB geplaatst in 1986. Houten bank beschilderd met figuren uit het Reinaertverhaal en met opschrift: "Ende quamen teenen dorpe hiet Hytte / Tussen Hyfte ende Ghend hilden si haer paerlement".

 • Archief bisdom Gent, LAVAUT J.B., Notice sur l'Eglise et la commune de Loo-Christi , Gand, 1864 (manuscript).

Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1993


Relaties

 • Omvat
  Boerenwoning

 • Omvat
  Hoeve en pijlerkapel

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Pachthoeve Wispelaere Goed

 • Is deel van
  Lochristi


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rostijnenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/3777 (Geraadpleegd op 23-01-2021)