Zaffelare-Dorp

Beschrijving

Aan de zuidelijke straatkant: drie van de pijlerkapellen die deel uitmaken van de ommegang van de Rozenkrans van 1889 (zie Beeweg). Het gaat om de eerste pijlerkapel (aan Zaffelare-Dorp nummer 1) van de ommegang "De boodschap aan Maria" (met opschrift "Geschonken door eerwaarde heer Ch. J. Stocquart pastoor"); verderop staan de laatste twee pijlerkapellen van de ommegang, de veertiende met "De Hemelvaart van Maria" (aan nummer 81 met inscriptie "Geschonken door parochianen") en de vijftiende met "De kroning van Maria in de hemel" (aan nummer 63 met inscriptie "Geschonken ter nagedachtenis van Mr. Pieter Vermeirsch en huisvrouw").

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke