Bevrijdersstraat

Beschrijving

Vroeger Dorpsstraat en Kerkstraat geheten. Vanouds één van de hoofdstraten in het dorpscentrum, aan de oostkant onderbroken door een plein met de parochiekerk. Vroeger een met hekwerk omheind rechthoekig kerkhof rondom de kerk, opgeheven in 1896. Plein met midden een herdenkingsmonument aan de oorlogslachtoffers van Moerbeke uit de Eerste Wereldoorlog, opgericht in 1920 met beeld van de opgeëisten door G. Verbanck. Aaneensluitende bebouwing met nog steeds aanwezige mengeling van kleinschalige dorpshuizen uit de 18de en 19de eeuw met latere aanpassingen (onder meer nummer 19 en 25). Voorts burgerhuizen uit de 19de eeuw hier en daar echter reeds vervangen door hedendaagse nieuwbouw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke