Damstraat

Beschrijving

Meest zuidelijke hoofdstraat van het dorpscentrum, vertrekkend aan de parallel gelegen plaats ter hoogte van het verdwenen kerkhof rond de parochiekerk en oostwaarts leidend richting Stekene. Parallel verlopend aan de Moervaart, zodanig dat de achtertuinen van de zuidelijke straatzijde palen aan dit kanaal. Afgezien van enkele als kasteel bestempelde 19de-eeuwse herenhuizen met omringende tuin, burgerhuizen en in de loop van de 20ste eeuw vergrote of nieuw bijgevoegde rijhuizen, zijn er nog resten van de aanvankelijk dominerende kleinschalige bebouwing (onder meer nummer 152, 158, 160 en nummer 133-143).

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke