Hoekestraat

Beschrijving

Oude pontweg en heden nog landelijke straat vanaf het kruispunt Molenstraat / Aalterseweg in Zuid-westelijke richting afdalend naar het Kanaal Gent-Brugge met oorspronkelijk veer, draaibrug sinds 1884, en thans nieuwe brug van 1961.

Zogenaamd naar het voormalige "Hof ten Hoeke". Driehoekig pleintje op de splitsing met Langedonkstraat, zogenaamd "den Hoek".

Bij de splitsing met de Kerkstraat, veldkruis afkomstig van Hoekestraat dichtbij de vroegere zogenaamde "Somersmolen" bij de Molenstraat, bij het rechttrekken van de Kerkstraat in 1937 op deze plaats aangebracht. Naar verluidt een herdenkingskruis op de plaats wear een landbouwer door soldaten zou vermoord zijn in de Franse tijd. Kruisbeeld onder vernieuwd houten zadeldakje ingeplant op grasperk tussen sparren.

De zogenaamde "Somersmolen " was een witgekalkte stenen korenwind- en stoommolen, gebouwd in 1845 door K. De Somer op de plaats van een vroegere houten molen die tijdens de Franse Revolutie vernield was. Hoeve en molen verdwenen volledig in 1951.

De zogenaamde "Hoekestraatmolen", achterin de Molenwegel vlakbij de Brugse Vaart was opgericht in 1650 op grond van het Land van de Woestijne en verdween reeds in 1865.

• RYSERHOVE A., Het Knesselare en Ursel van toen, Brugge, 1983, p. 60, 57.
  • RYSERHOVE A., Molens van Knesselare, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 2, 1950, p. 49-59.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen