Geografisch thema

Ijzeren Hand

ID
3811
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3811

Beschrijving

Zogenaamd naar de wegwijzer die op de splitsing van de vroegere Neder- en Hoge Gentweg stond op de oude wijk Roze, thans driehoekig pleintje met vrijheidsboom (linde) van 1919, herplant circa 1930.

Tegen de dwarsgevel van het huis nummer 1, voorheen herberg "Sint-Joris" staat een vernieuwd muurkapelletje van de zogenaamde "grote ommegang" ingericht in 1728 toen eremijt P. Braem een reliek van het Heilig Kruis meebracht uit Rome. Eerste statie met opschrift: "Hofken van Olijven", getraliede rondboognis met heiligenbeeldje en onderaan gevelsteen "gebouwd in 1728, hersteld in 1972 - In opdracht van Anna en Esther De Baets".


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Molenaarswoning en molenromp Baelkes molen

 • Is deel van
  Ursel


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ijzeren Hand [online] https://id.erfgoed.net/themas/3811 (Geraadpleegd op )