Ijzeren Hand

Beschrijving

Zogenaamd naar de wegwijzer die op de splitsing van de vroegere Neder- en Hoge Gentweg stond op de oude wijk Roze, thans driehoekig pleintje met vrijheidsboom (linde) van 1919, herplant circa 1930.

Tegen de dwarsgevel van het huis nummer 1, voorheen herberg "Sint-Joris" staat een vernieuwd muurkapelletje van de zogenaamde "grote ommegang" ingericht in 1728 toen eremijt P. Braem een reliek van het Heilig Kruis meebracht uit Rome. Eerste statie met opschrift: "Hofken van Olijven", getraliede rondboognis met heiligenbeeldje en onderaan gevelsteen "gebouwd in 1728, hersteld in 1972 - In opdracht van Anna en Esther De Baets".

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen