Kapelstraat

Beschrijving

De vroegere Kapellestraat, zogenaamd naar de kapel van "Onze-Lieve-Vrouw te Middelwege", reeds vermeld in 1488 en verdwenen tijdens de 16de-eeuwse Geuzentijd, was een deel van de oude Neder Gentweg van de wijk Roze leidend naar Wessegem. Het grootste deel hiervan wordt nu Middelweg genoemd. Pas in de loop van de eerste helft van de 19de eeuw werd de verbinding naar het dorpscentrum getrokken.

Voorheen met "rangeerterrein" aan de tramstatie of zogenaamd "Hangaar", een knooppunt van de buurtspoorwegen (circa 1900) met lijnen naar Gent, Brugge, Eeklo en Tielt.

Voormalige katholieke jongensschool gebouwd in 1879 (thans tussen nummers 50 en 52), later parochiezaal, nu leegstaand, met lange bakstenen gevel van zeven traveeën en één bouwlaag geritmeerd door bakstenen pilasters waartussen gekoppelde korfboogvensters gevat zijn.

• RYSERHOVE A. - VANDEVEIRE J., Oud Ursel, in Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 24, 1973, p. 272-275.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen