Geografisch thema

Kloosterstraat

ID
3814
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3814

Beschrijving

Deel van de oude Gentweg, van De Plaats in Westelijke richting tot de Slabbaartsbeek met brug en sluis, op de grens met Oedelem (West-Vlaanderen). Voorheen enkel bebouwd in de dorpskom met lage dorpshuizen en herbergen en verderop links, onder meer het klooster (1856) met bejaardentehuis en meisjesschool en rechts de jongensschool (1880) met feestzaal (circa 1900, thans gesloopt) en schoolhuis (verbouwd). De grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, tegen de zijgevel bij het begin van de Sportstraat, opgericht door pastoor Ide voor de Eerste Wereldoorlog, werd vervangen door een gemetste muurkapel met behouden Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

Voorheen stonden ook twee molens in de straat: de oude banmolen, zogenaamde "Plaatsemolen", dicht bij het klooster, oorspronkelijk een houten korenwindmolen opklimmend tot de 14de eeuw, binnen het maalgebied van het Land van de Woestijne, afgebrand in 1685 en vervangen door de molen van Wulfsberge te Ursel. Deze verdween in 1909 en nadien werd de molenberg afgevoerd. De zogenaamde "Van de Kerchovemolen" was een houten korenwindmolen, gebouwd tussen 1796 en 1811 en afgebroken in 1902.

 • RYSERHOVE A., Knesselare, Brugge, 1945, p. 127-135.
 • RYSERHOVE A., Het Knesselare en Ursel van toen, Brugge, 1983, p. 22-30.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Café de Sportkring

 • Omvat
  Directeurswoning

 • Omvat
  Klooster en school

 • Is deel van
  Knesselare


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kloosterstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/3814 (Geraadpleegd op )