Geografisch thema

Pietendries

ID
3818
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3818

Beschrijving

Zeer oud gehucht, mogelijk opklimmend tot de laat-middeleeuwse ontginningen (12de tot 13de eeuw) op een driegemeentenpunt, op de grens van Knesselare, Ursel en Aalter. De naam "ter Pieten" (op de grens gelegen) vinden we terug in het zogenaamd "Goed ter Pieten" aan de oude heerweg op het grondgebied Ursel, de voormalige zogenaamde "kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Pieten" op Aalter en de zogenaamd "Pietendriesmolen" op Knesselare.

Driehoekige vorm van de oude dries (= gemeenschappelijke graasweide) nog herkenbaar in het pleintje ten Westen van de oude heerweg (thans deel van de Driesstraat en Aardenburgse Heerweg). Bebouwing met een voormalige herberg, het aangepaste vroegere molenaarshuis en enkele verbouwde kleine landelijke woningen.

  • MOELAERT R., De Pietendries en zijn molen te Knesselare. in Land van de Woestijne, IX, 1, 1986, p. 4-15.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Afspanning

  • Omvat
    Pietendriesmolen

  • Is deel van
    Knesselare


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pietendries [online] https://id.erfgoed.net/themas/3818 (Geraadpleegd op )