Deel van de oude Gentweg (via Zomergem naar Knesselare) doorheen de oude wijk Roze, zogenaamd naar de Rozekouter met repelvormige percelering, ten noorden ervan met verschillende hoeven en voorheen ook talrijke herbergen (onder meer de Roze, de Drie Koningen, de Grote en Kleine Sint-Joris). De herberg "de Aberdaan" gaf lang zijn naam aan de straat. De oude bebouwing werd grotendeels gesloopt bij verbredingswerken in 1952-53. Op de hoek met Molenkouter stond tot 1940 de zogenaamde "Rozemolen", of "Keysersmolen" oorspronkelijk een houten staakmolen op teerlingen, opklimmend tot 1365, in 1798 vervangen door een stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier. Hij werd beschoten in de Tweede Wereldoorlog, nadien gesloopt en molenberg afgegraven.
Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1961, Tweede Band, Gent, 1962, p. 167.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)