Brusselsesteenweg

Beschrijving

Doorkruist het gehucht Geerdegem. Deel van oude steenweg naar Brussel gelegen tussen Leuvensevaart en Zemst (Vlaams-Brabant); het oorspronkelijke tracé verliep langs de huidige Zemstbaan.

Lintbebouwing vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw, veelal groepsgewijs ingeplant; overwegend gecementeerde arbeidershuizen van twee traveeën en twee of twee en een halve bouwlaag; nummer 115 met getrapt dakvenster gedateerd 1905, nummers 165-175 eenheidsbebouwing in neotraditionele stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, nummers 240 en 244-248 gesigneerd Klerkx, 1906, nummers 360-364, idem, 1920; naar Zemst toe recentere en minder aaneengesloten bebouwing.

In de jaren 1960 werden aan de Brusselsesteenweg twee urnengraven ontdekt waarvan er een de gecremeerde resten van een vrouw bevatte. De site zou dateren uit de vroege ijzertijd.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief, 4435, 1896, nummer 117; 4458, 1905, nummer 204.
  • De Geschiedenis van Mechelen. Van Heerlijkheid tot Stadsgewest, onder leiding van VAN UYTVEN R., Tielt, 1991, p. 27.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Nr. 115 staat niet alleen, maar is onderdeel van 3 huizen, ontworpen door Klerkx: nrs. 111, 113 en 115. Nr. 244 is gesigneerd, Klerkx. Nr. 115 is niet alleen gedateerd; het huis is ook gesigneerd: Klerkx. Nr. 244 is gesigneerd: Klerkx.
Auteurs : Govaert, Carine