Geografisch thema

Dorp

ID
3856
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3856

Beschrijving

Driehoekig dorpsplein voor de kerk, oorspronkelijk een hoger gelegen gaffelvormige schoot op het knooppunt van drie belangrijke dorpsstraten, de huidige Stationsstraat, Kerkstraat en Schoolstraat. Voorheen met schandpaal en vierschaar en vanouds voorzien van een dorpsfontein. Deze werd in 1788 vervangen door een arduinen pomp, sinds 1812 met een ijzeren zwengelpomp. Ze verdween circa 1900. In 1923 kwam op de plaats een muziekkiosk op een onderkelderde achthoekige basis. Hij verdween in 1970.

Thans brede verkeersas met ruime parkeergelegenheid. Ten noordoosten, imposante parochiekerk Sint-Ghislenus met behouden fraaie ijzeren omheining en parkje op de plaats van het vroegere kerkhof.

Bebouwing aan zuid- en westzijde met typische dorpshuizen en vroegere herbergen, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vaak met oudere kern (onder meer vlechtingen in zijgevel van nummer 5) en thans 19de- of begin 20ste-eeuws voorkomen, oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde parementen, simili-granito bij nummer 4 en gecementeerd bij nummer 5: voorheen herberg met opschrift "In Prins Karel"; behouden houten winkelramen bij nummers 4 en 12.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Gemeentehuis van Waarschoot

 • Omvat
  Herberg en bakkerij De Hoop van Vrede

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Ghislenus

 • Is deel van
  Waarschoot


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorp [online] https://id.erfgoed.net/themas/3856 (Geraadpleegd op )