Kapellestraat

Beschrijving

Zogenaamd naar het kapelletje op de tweesprong met Hoekje, voorheen "Kloosterdreve" naar het voormalige zogenaamd "klooster of priorij van Waarschoot".

Landelijke weg, in een brede bocht leidend tot het Jagerpad, aan de rechter zijde afgezoomd door het Brakeleiken en doorkruist door de spoorlijn Gent-Eeklo. Begin van de straat met aantal arbeidershuizen en nieuwe bedrijfjes op de plaats van de vroegere industrieterreinen van "S.A.W."

Halfweg de straat werd in 1935 een Onze-Lieve-Vrouwekapelletje gebouwd, gesloopt in 1973 en in 1987 vervangen door een nieuw bakstenen pijlerkapelletje, opgedragen aan L. Vereecke, stichter van het "Godsdienstig en Heemkundig Erfgoed van Waarschoot".

Tegenover de voormalige priorij ligt het oude zogenaamde "Goed te Diependale", reeds vermeld in de 13de eeuw, in 1474 verkocht aan de priorij en sindsdien neerhof van de priorij. Het was een vierkant omgracht goed met woonhuis en bedrijfsgebouwen, thans nog bestaand doch met recent aangepaste gebouwen.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.