Legevoorde

Beschrijving

Noord-zuid-lopende straat doorheen de wijk Voorde, van Beirtjesbrug over de Lieve tot de grens met Zomergem. Voorheen houten korenwindmolen, zogenaamde "Voordemolen" op de splitsing van Lege- en Hogevoorde. Landelijke bebouwing met reeds deels verdwenen of aangepaste boerenhuisjes onder meer nummers 2, 6, 7, 16, 26. Nummer 20, zogenaamd "'t Walleken" naar de brede behouden walgracht ernaast, behield een fraai dubbel ijzeren hek aan gietijzeren zuilen.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.