Stationsstraat

Beschrijving

Eén van de drie belangrijkste dorpsstraten van Waarschoot, voor de aanleg van de spoorlijn ook Kerkstraat genoemd. Loopt van de kerk in Oostelijke richting naar de vroegere dries, thans doorsneden door de spoorweg.

Links straatzijde voorheen gemarkeerd door twee houten windmolens, een korenwindmolen achter de huidige nummers 49-53 en een oliewindmolen ter hoogte van de Nieuwstraat, respectievelijk verdwenen in 1881 en 1887.

Brede verkeersader (oorspronkelijk aan beide zijden een karrewegel, nu fietspad) en winkelstraat met verschillende herkenbare oudere kernen op de oude rooilijn onder meer dorpshuisjes en vroegere winkels met één bouwlaag onder zadeldak of geknikt zadeldak (nummers 30-34, 49-53 met behouden links zijaandak en vlechtingen, 90-92 café zogenaamd "Lindenhof", reeds herberg sinds midden 18de eeuw, met sporen van vlechtingen in rechtse zijtop, 109-111 met voortuintje). Nummer 107, voorheen brouwershuis De Ruytere, later bibliotheek, behoudt het vroegere brouwerijgebouw uit midden 19de eeuw achteraan (thans twee woningen uitziend op de Nijverheidsstraat). Van de talrijke rijhuizen met twee bouwlagen en bepleisterde, beraapte of geglazuurde bakstenen parementen bleef nummer 11 en nummer 28 vrij intact bewaard met een houten winkelraamomlijsting.

De huizenrij nummers 52 tot 60 werd vernieuwd in de eerste helft van de 20ste eeuw in een typische decoratieve baksteenarchitectuur, gedateerd "anno 1907" (nummer 58, vroegere post), 1929 (nummer 54) en 1934 (nummer 52 met meer uitgesproken art-deco-inslag in de decoratie van de borstwering en hoofdgestel met palmettenfries, ernaast voorheen poort en doorgang naar de voormalige "Likeurstokerij - Tabaksfabriek Bouchier" conferthans verdwenen opschrift).