Alfons Sifferstraat

Beschrijving

Vroeger Kloefkappersstraat geheten. Huidige straatnaam ontleend aan de van Zomergem afkomstige Alfons Siffer (1850-1941) die faam verwierf als politieker en burgemeester van Gent; zoon van de uit Duitsland afkomstige P. Sieffer die zich in de Kloefkappersstraat vestigde als fabrikant-paraplumaker en winkelier. Eén van de hoofdstraten in het dorpscentrum en vroeger onderdeel van de wegverbinding Gent-Brugge (via Lovendegem, Ursel en Knesselare). Vanaf 1887 eindhalte van de stoomtramlijn Gent-Zomergem, buurtspoorweglijn die in 1898 verlengd werd tot Ursel.

Rechte straat met in de eerste helft aaneengesloten bebouwing: burgerhuizen en kleinere rijhuizen voornamelijk opklimmend tot de 19de eeuw; veel gewijzigde voorgevels. Naast de zijstraat Westeling stond van 1878 tot 1913 een stenen korenwindmolen, de zogenaamde "Sterremolen".

• DE MUYNCK G., Groot-Zomergem in oude foto's, dl. I, Eeklo, 1992, p. 81, 193; dl.2, Eeklo, 1993, p. 30.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1961, Tweede Band, Gent, 1962, p. 87.