Kerkplein

Beschrijving

Klein rechthoekig dorpsplein met centraal, met acht linden beplant grasplein waarrond de "belangrijkste" gebouwen van de gemeente en eenvoudige dorpswoningen gegroepeerd zijn. De westzijde, met pastorie en een aanleunende dorpshoeve, maakt deel uit van de verbindingsweg Zomergem-Oostwinkel. Aan de oostzijde staat het parochiekerkje met bijhorend ommuurd kerkhof en ernaast het vroegere schepenhuis-herberg.

Het dorpsplein is verfraaid met een arduinen waterpomp. De pomp draagt het wapenschild van de schenkers en de inscriptie "Geschonken door de weledele familie de Draeck july 1864".

Twee oorlogsmonumenten op het pleintje voor de kerkingang herdenken de slachtoffers van de zogenaamde "slag van Ronselestraat" in 1918 en van de zogenaamde "slag van Ronsele" in 1940.