Geografisch thema

Kerkplein

ID
3881
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3881

Beschrijving

Klein rechthoekig dorpsplein met centraal, met acht linden beplant grasplein waarrond de "belangrijkste" gebouwen van de gemeente en eenvoudige dorpswoningen gegroepeerd zijn. De westzijde, met pastorie en een aanleunende dorpshoeve, maakt deel uit van de verbindingsweg Zomergem-Oostwinkel. Aan de oostzijde staat het parochiekerkje met bijhorend ommuurd kerkhof en ernaast het vroegere schepenhuis-herberg.

Het dorpsplein is verfraaid met een arduinen waterpomp. De pomp draagt het wapenschild van de schenkers en de inscriptie "Geschonken door de weledele familie de Draeck july 1864".

Twee oorlogsmonumenten op het pleintje voor de kerkingang herdenken de slachtoffers van de zogenaamde "slag van Ronselestraat" in 1918 en van de zogenaamde "slag van Ronsele" in 1940.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Drie dorpswoningen

 • Omvat
  Gemeentehuis van Ronsele

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Gangulfus

 • Omvat
  Pastorie Sint-Gangulfusparochie

 • Omvat
  Twee dorpswoningen met hoeve

 • Is deel van
  Ronsele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kerkplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/3881 (Geraadpleegd op )