Meirlare

Beschrijving

Aan het einde van de straat, op de wijk Beke en naast de Lieve, stond tot in de jaren 1950 de zogenaamd "Bekemolene". Deze houten korenwindmolen bestond reeds in 1565. Molen ook bekend staand als "Snouckaerts Molen" naar de heer van Zomergem die hem kocht van Filips II. Ook"Ruyters molen" genoemd naar de familie De Ruyter, die de molen vanaf 1888 tot zijn verdwijning bezat.

• DE MUYNCK G., Groot-Zomergem in oude foto's, Eeklo, 1992, dl. 1, p. 79.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1961, Tweede Band, Gent, 1962, p. 187.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.