Capucienenstraat

Beschrijving

Tussen de Poperingse en de Dikkebusseweg. Oude straat reeds bestaand in 1269 bij de afpaling van het schependom. Oude benamingen: Heilige Kruisstraat naar de circa 1217 aan de oostelijke straatzijde opgerichte Heilige Kruiskerk, in 1277 tot parochiekerk verheven, echter verwoest tijdens het beleg van 1938; later Posthoornstraat naar de hier gelegen herberg zogenaamd "De Drie Posthoorns" (1744). Huidige benaming in zwang sinds 1929 zie het toen gestichte kapucijnenklooster aan de oostelijke straatzijde (nummer 48) op de hoek bij de Madeliefjeslaan.

Hoofdas van de zogenaamde "Capucienenwijk"; onder meer recent woonuitbreidingsgebied ten westen van de straat.

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine