Kerkplein

Beschrijving

Grosso modo rechthoekig, geasfalteerd plein, aan de bocht van de Poperingseweg; gedomineerd door Sint-Vedastuskerk met aanpalende parkeerruimte; pastorie met voormalige onderpastorie ten zuidoosten; houten Christusbeeld, afkomstig van Brits kerkhof van West-Vleteren, links van de pastorie, aan de processieweg van het kerkhof.

Op de noordwestelijke hoek van het voormalige kerkhof, nabij de herberg "Het Paviljoen", standbeeld ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van beeldhouwer E. Dhondt (Gent); ingehuldigd op 2 november 1924; arduinen obelisk op brede sokkel met opschrift: "Hun lijken liggen als zaden in 't zand - Hoop op den oogst, o Vlaanderenland"; witstenen beeldengroep, een gesneuveld soldaat rustend tegen een geknielde engel die met een bronzen vederpen het woord "Onsterfelijk" in een openliggend boek neerschrijft, verbeeldend; namen van gesneuvelde Vlamertingse soldaten, met toevoeging van deze die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog, op zij- en achterzijde van de obelisk; laatst genoemde bekroond met witstenen topstuk met inscriptie "Vrede"

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine