Geografisch thema

Korte Meersstraat

ID
3934
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3934

Beschrijving

Tussen A. Vandenpeereboomplein en Sint-Jansstraat. Straatnaam teruggaand op het toponiem "Meersch", eertijds staand voor het noordelijk gedeelte en omgeving van het castrum-"eiland" gevormd door de "Viese Ypre" en de "scipleet". Soms verondersteld als vestigingsplaats van het oorspronkelijke "steen" van de burggraaf onder meer gestaafd door de oude benaming Wallestraat voor het zuidelijk zijstraatje; echter door anderen gelokaliseerd in het zuidelijk gedeelte van het "eiland".

Op de figuratieve stadskaart Thevelin-Destrée (1564) doorkruist de straat van west naar oost het "eiland"; twee bruggen, onder meer de "Merschbrigghe" over de "scipleet" aan het huidige Vandenpeereboomplein.

Wederopbouw grosso modo met behoud van vooroorlogs straattracé, pandenindeling en woonfunctie. Smalle nagenoeg rechte straat verbredend naar de Sint-Jansstraat toe. Mooi perspectief op de westtoren van de Sint-Maartenskerk vanuit het westen.

Basisconcept: breedhuizen van twee bouwlagen onder zadeldak soms in combinatie met een topgevel; ook enkele mansardedaken.

De zogenaamde "wederopbouwstijl" is eclectisch of meer uitgesproken geïnspireerd op de lokale renaissancestijl zie de eenheidsbebouwing nummer 3-15/Wallestraat nummer 1-3, en neorococo zie nummers 2, 6, 16. Nummer 8: art-deco-interpretatie van traditionele vormen.

 • VERHULST A., De vroegste geschiedenis van het Sint-Maartenskapittel en het ontstaan van de stad Ieper, in Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent, N.R., XI, 1957, p. 477.

Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Twee burgerhuizen

 • Is deel van
  Ieper


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Korte Meersstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/3934 (Geraadpleegd op )