Korte Torhoutstraat

Beschrijving

Tussen Grote Markt en Lange Torhoutstraat. Voormalige poortstraat via de Lange Torhoutstraat afbuigend naar de noordoostelijke Torhoutpoort; mogelijk het tracé volgend van de tijdens de middeleeuwen belangrijke economische verkeersas Brugge-Torhout-Ieper-MesenRijsel (zie stadsinleiding).

Wederopbouw grosso modo met behoud van vooroorlogs schuinlopend straattracé en pandenindeling.

Dominerende woonfunctie. Echter oude vestigingsplaats - sinds 1187 - van het Onze-Lieve-Vrouwgasthuis aan de oostelijke marktzijde met zijvleugels onder meer aan de Korte Torhoutstraat, nu ingenomen door het Gerechtshof (zie Grote Markt nummer 1). Wel enkele reminiscenties aan het vooroorlogse gasthuis, na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd aan de Lange Torhoutstraat: een behouden 19de-eeuwse(?) muur waarachter thans het politiebureel, en blijkbaar ook een doorgang naar de vroegere binnenplaatsen, te zien aan poortje rechts van het huis nummer 28. Ter hoogte van het kruispunt met de Oude Houtmarktstraat linde met houten Mariakapelletje.

Historiserende wederopbouwarchitectuur met eclectische vormentaal gedomineerd door stijlelementen ontleend aan gotiek en lokale renaissancestijl te zien aan verankerde trapgevels en/of getrapte dakvensters (nummers 8, 28, 30, 31, 32, 34, 37, 45, 47, 49) en "traditionele" bouwonderdelen als stenen kruiskozijnen (onder meer nummers 13, 15-17, 30) en voornamelijk korf- en rondbogige vensternissen soms belijnd door druiplijsten. Nummer 1 met bijkomende barokinterpretaties. Anderzijds ook stijlontleningen aan classicisme en/of rococo onder meer nummers 4-6, nummer 11 met verhoogde halsgevel, en 27, 39. Art-deco-invloed merkbaar in de florale versieringen van nummers 14-16, en in de uitwerking van de dakvensters van nummers 15-17. Meerdere eenheidsbebouwingen onder meer nummers 18-22 met bel-etage. Basisconcept: breedhuizen van twee à drie bouwlagen onder zadel- of mansardedak, soms in combinatie met een topgevel. Een diephuis: nummer 34 op de hoek bij de Kauwekijnstraat. Bouwmaterialen: baksteen; sokkel of plint vaak van arduin of Atrechtse zandsteen. Gebruik van simili- en/of Euvillesteen onder meer voor vensterconstructies en parement. Nummer 27 met gecementeerde gevel. Dateringen door middel van muurankers of gevelstenen: 1921 (nummers 14-16), 1922 (nummer 30), en 1923 (nummer 17). Doorgaans bewaarde bouwaanvragen (voornamelijk in Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 38-39).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine