Geografisch thema

Plumerlaan

ID
3944
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3944

Beschrijving

Tussen Maarschalk Haig- en Adjudant Masscheleinlaan. Volgt gedeeltelijk het tracé van de tijdens het Hollands bewind nieuw aangelegde noordwestelijke buitenversterking met twee gebastionneerde fronten (zie ook Minneplein). Genoemd naar Lord Plumer, opperbevelhebber van het IIe Britse leger in de Eerste Wereldoorlog, verantwoordelijk voor de verdediging van Ieper in de "Ypres Salient" (zie stadsinleiding).

Laan deels afgezoomd met linden en kastanjelaars ter hoogte van de zuidwestelijke hoek bij de Maarschalk Haiglaan, begrensd door de vaart Ieper-Komen.

Vestigingsplaats respectievelijk van het Brits oorlogskerkhof "Ypres Reservoir Military Cemetery" met 2.611 graven aan de zuidelijke straatzijde, het Koninklijk Atheneum uit de jaren 1950 (nummer 26) en het textielfabriekje Seys met aansluitende arbeidershuisvesting (zie nummer 101-113).

Voorts eclectische burger- en arbeiderswoningen van één à drie bouwlagen, voornamelijk uit de jaren 1920.

Eenheidsbebouwingen onder meer nummer 11-23, repeterend schema met arbeiderswoningen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder doorlopend zadeldak; nummers 29-33 voorzien van met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel en typerende erker met festoenversiering op de tweede bouwlaag.

Recentere bebouwing ter hoogte van de zuidwestelijke hoek bij de Maarschalk Haiglaan.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Tweegezinswoning Mon Rêve

 • Omvat
  Vier burgerhuizen met voortuintje

 • Omvat
  Weverij

 • Omvat
  Ypres Reservoir Cemetery

 • Is deel van
  Ieper


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Plumerlaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/3944 (Geraadpleegd op )