Geografisch thema

Minneplein

ID
3950
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3950

Beschrijving

Ten noordwesten van de oude binnenstad. Ontstaan tijdens het Hollands bewind (1814-1830) door het slechten van het gedeelte van de Vaubanvesting tussen de Slachthuis- en de Elverdingsestraat, - bekend onder de benaming "Barbelhofvesten" (zie Elverdingsestraat) - en de aanleg van twee meer vooruitgeschoven gebastioneerde fronten die gedeeltelijk het tracé van de huidige Maarschalk Plumerlaan volgden. De benaming "Plaine d'amour" voor deze nieuwe esplanade zou een volkse vervorming zijn van "Plaine d'armes".

Voor de Eerste Wereldoorlog, groot grasplein zonder specifieke vorm; na de wapenstilstand tijdelijk bebouwd met noodwoningen van het Albertfonds.

Bij de wederopbouw: aanleg van nieuwe verbinding met de Veemarkt door middel van een kort, gekasseid straatgedeelte ter hoogte van de zuidoostelijke pleinhoek, en een meer gestructureerde grosso modo trapezoïdale pleinvorm.

Huidig pleinuitzicht volgens oude foto's minder "pittoresk." dan voor de Eerste Wereldoorlog. Centraal grasveld ingenomen door het voetbalstadion; noordelijk gedeelte met de schoolgebouwen van het Koninklijk Atheneum en het Rijksinstituut voor Technisch Onderwijs, onder meer uitgevend op de Maarschalk Plumerlaan. Echter grosso modo naar analogie met de vooroorlogse toestand zijn de zuidelijke en de oostelijke pleinzijde nog afgezoomd met enkele koer- en tuinmuren (garagepoorten) van panden respectievelijk gelegen aan de Elverdingsestraat en de Veemarkt, en bleef de doorsteek van het Vestingsstraatje naar de Elverdingsestraat bewaard; behoudens een lage klasvleugel van de Sint-Michielsschool (zie Elverdingsestraat nummer 16-18), een eenheidsbebouwing met vierkant torentje (nummer 10, 11) door middel van muurankers gedateerd 1923, en het hoekhuis zogenaamd "Villa Hélène" (zie gevelsteen) in "cottagestijl", volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect O. Depoorter (Ieper) van 1927, voorts eenvoudige rijhuizen uit de jaren 1920, sindsdien soms verbouwd of aangepast. Nieuwe appartementsgebouwen onder meer van vijf bouwlagen, in de verbinding met de Veemarkt.

  • Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 73.

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoekhuis Villa Hélène

  • Is deel van
    Ieper

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Minneplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/3950 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.