Onze-Lieve-Vrouwestraat

Beschrijving

Tussen De Mont- en Monseigneur De Haernestraat. Betrekkelijk jonge straat, aangelegd circa 1650. Naam mogelijk afgeleid van het Onze-Lieve-Vrouwebeeld, prijkend tegen het hoekhuis bij de Monseigneur De Haernestraat en Sint-Elisabethstraat, en het straatbeeld beheersend.

Tussen 1676-1679 werd aan de noordelijke straatzijde de zogenaamde "Commandance" woning van de krijgsbevelhebber van de stad opgericht; laatst genoemde achtereenvolgens omgevormd tot kazerne, in 1805 tot "Huis van Verbetering", ook "Spinhuis" genaamd, "Wapen- en Kledermagazijn" van het leger, en in 1852 tot "weefschool" voor linnen, katoen en wollen stoffen; augustus 1879 werden er de Academie en Nijverheidsschool in overgebracht, waardoor de weefschool naar het achtergebouw verhuisde (zie nummer 6-8).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine