Surmont de Volsberghestraat

Beschrijving

Tussen Veemarkt en Diksmuidestraat. Genoemd naar oud-burgemeester, gestorven in 1906. In 1320 nog vermeld als Nieuwe Markt aan de "Scevelgracht" - oude stadsgracht gedempt in de 15de eeuw met resulterende straatverbreding-; latere benamingen in verband met respectievelijk marktfuncties, zie Zuivelmarkt in de middeleeuwen, en na 1633 achtereenvolgens Beestenmarkt en Nieuwe Houtmarktstraat. Tot voor de Eerste Wereldoorlog verschafte het Begijnenstraatje aan de noordelijke straatzijde, toegang tot het oude Sint-Christinabegijnhof (in de Slachthuisstraat).

Wederopbouw grosso modo met behoud van vooroorlogs straattracé en pandenindeling. Brede, licht gebogen straat. Ten opzichte van de rooilijn inspringende rijbebouwing ter hoogte van de oude noordelijke zijstraatjes naar de Slachthuisstraat, zijnde Kaai-, Blauwe Lelie- en Brakkestraat. Bewaarde aanleg van het vooroorlogse Begijnenstraatje, thans uitkomend op binnenkoer met garages. Zuidelijke straatzijde in het midden aansluitend bij het Koningin Astridpark of de vergrote vooroorlogse "Openbare Hof" (zie De Brouwer-, Deken Delaerestraat).

Basisbebouwing: breedhuizen van twee à drie bouwlagen onder zadel- of mansardedak (mechanische pannen, leien) - soms in combinatie met een topgevel -, uit de jaren 1920. Ook enkele diephuizen, onder meer nummer 2, 20, 50. Bouwmaterialen. baksteen; plint of sokkel vaak van arduin of Atrechtse zandsteen.

Historiserende wederopbouwarchitectuur. Een naar het vooroorlogse uitzicht gereconstrueerde trapgevel in lokale renaissancestijl (nummer 20); voorts blijkbaar weinig reminiscenties aan de vooroorlogse gevelwanden, zie oude foto's circa 1900. Inmiddels, nieuwe bouw onder meer in de vorm van appartementsgebouwen van vijf bouwlagen tegenover het Koningin Astridpark (nummer 24, 26, 28, 34, 36, 42, 44).

Zogenaamde "wederopbouwstijl" met eclectische vormentaal, gedomineerd door stijlelementen ontleend, enerzijds aan gotiek en lokale renaissancestijl, anderzijds aan classicisme en rococo, zie onder meer variante op de architectuur uit het vierde kwart van de 18de eeuw van een niet heropgebouwd hotel, voor de Eerste Wereldoorlog gelegen aan de Sint-Jacobsstraat (nummer 13). Doorgaans bewaarde bouwaanvragen.

• Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 70.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine