Wieltje

Beschrijving

Gehucht deels op het grondgebied van de gemeente Zillebeke gelegen, op de driesprong van de oude steenwegen naar Brugge en Roeselare; reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1777) en de Vandermaelenkaart (1840-1845). Bebouwing bestaande uit enkele arbeiderswoningen, kleine hoeven (onder meer nummer 18)? een voormalige herberg met maalderij (nummer 20) en aansluitende arbeiderswoningen, een voormalige herberg van het type afspanning (nummer 2), thans groentezaak, en een voormalige smidse (nummer 89-91).

Doorsnee-wederopbouwarchitectuur: voornamelijk lage breedhuizen van verankerde rode baksteen onder zadeldaken. Twee eenheidsbebouwingen: hoekcomplex onder mansardedak (nummer 89-91); aaneengesloten dubbelhuisjes onder geknikt zadeldak en met typerend aflijnend getrapt baksteenfries (nummer 20-26), en een prettig tochtportaaltje (nummer 20). Recente villabouw, ten zuidwesten.

Ten zuiden, Brits oorlogsmonument. Omringend grasperk, afgezoomd met doornhaag, toegankelijk via gietijzeren hek tussen postamenten. Gebruik van witte Portlandsteen voor postamenten en aantrede, voor parterre met centrale obelisk, versierd met zwaard en guirlandes, op sokkel. Gebeiteld opschrift in de sokkel: "To the enduring memory of all ranks of the 50th Northumbrian Division who fell in the great war 1914-1918 and in memory of their comrades of the same division who gave their lives in the war of 1939-1945 for the liberation of France, Belgium and Holland. Pro Patria."

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine