Zillebeke-Dorp

Beschrijving

Dé dorpsstraat met een licht gebogen tracé en opklimmend in noordelijke richting; parochiekerk met omringend kerkhof, aan oostzijde in straatbocht; pastorie en gemeentehuis respectievelijk ten zuiden en ten zuidwesten ervan. Voorts, aaneengesloten bebouwing voornamelijk breedhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken onder meer onderbroken door dakvensters met trapgeveltje (nummer 12), gebroken fronton (nummer 24) en tuitgeveltje (nummer 34). Doorsnee-wederopbouwarchitectuur volledig aansluitend bij de traditionele 19de-eeuwse dorpsarchitectuur; sociale woonwijk zogenaamd "Hoge Voute" gelegen aan oostelijke straatzijde.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine