Vierhoekig marktplein gedomineerd door centraal gesitueerde kerk, midden een omhaagd en met linden omzoomd grasperk; omgevende straten - aan oostelijke en zuidelijke zijden gekasseid, aan noordelijke en westelijke zijden geasfalteerd - uitlopend op de vier windstreken. Ten oosten van kerk, waar zich voor de Eerste Wereldoorlog een kiosk bevond, gekasseide parkeerruimte met bronzen Heilig Hartbeeld op arduinen sokkel, voorzien van volgende inscriptie:
"Langemarck aan het H. Hart. Aandenken aan familie... en al de parochianen". Ten westen van kerk, natuurstenen monument ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers van 1914-1918, met voorstelling van soldaat, de handen rustend op de geweerloop.
Aflijnende lintbebouwing uit de jaren 1920: twee bouwlagen tellende bakstenen breedhuizen onder pannen zadeldak, vaak met reminiscenties aan de regionale, neo-Vlaamse-renaissancestijl, zie het gebruik van trapgevels, getrapte dakvensters en vensterboogvelden - al dan niet met specifiek metselverband als visgraat- en blokverband - onder meer nummer 10, 11, 17, 20, 22, 24, 27, 29. Voorts, doorsnee-wederopbouwarchitectuur waarvan reeds meerdere met vernieuwd gevelparement, en nieuwe bouw, voornamelijk aan noordzijde. Openheid in laatst genoemde tengevolge Kasteelstraat, leidend naar voormalig kasteel, thans gemeentehuis. Lokalisatie van meerdere herbergen onder meer op hoekpercelen zie "café Casino", met afgeschuinde hoektravee en "Munchenhof", door haar beschildering in pseudo-vakwerk verwijzend naar de Normandische bouwtrant, voor de Eerste Wereldoorlog zogenaamd "St.-Jorishof", afhankelijk van de toen iets verder op de Markt gelegen "Sint-Jorisbrouwerij". Nummer 12, zogenaamd "Café de Zwaan" met bolbaan.