Abelestationsplein

Beschrijving

Voormalige landelijke stationsbuurt van het Frans-Belgische grensgehucht Abele aan de in 1972 afgeschafte spoorlijn Poperinge-Hazebrouck en heden vervangen door de Frans-Vlaanderenweg volgens het voormalige spoortracé. Naar de vroegere stationsbedrijvigheid verwijzen nog het vroegere 'Hotel de la station' (nummer 14), en enkele lage opslagplaatsen onder meer van stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting. Het station uit het laatste kwart van de 19de eeuw lag schuin tegenover nummer 14. Het omvatte twee haakse hoekvleugels van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, respectievelijk de woning van de douanecontroleur rechts en de stationschef links; ertussen bevond zich de lage vleugel van het eigenlijke station. De resterende rechter hoekvleugel werd pas eind 1983-begin 1984 gesloopt. De bouwtrant ervan verwees enigszins naar het type afspanning van de gelijktijdige herberg 'De bankelinde' (Krombeekseweg nummer 77) en werd getypeerd door architectonische versieringen als lisenen, verdiepte muurvakken, een vereenvoudigde kroonlijst en een driehoekig fronton met oculus.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine