Geografisch thema

Alexisplein

ID
3994
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3994

Beschrijving

Rechthoekig plein ten oosten van het Provenplein, ten westen van de Haringebeek. Centraal gelegen Sint-Victorkerk, middenin een omhaagd kerkhof, met een aflijnende geasfalteerde weg rondom. Ten noordoosten van de kerk situeert zich een klooster met dorpsschooltje. Ten oosten bevindt zich de oorspronkelijk omwalde pastorie. Ten zuidoosten ligt een oorspronkelijk omwalde hoeve met oude 18de-eeuwse kern. De noordelijke en zuidelijke zijde zijn afgezet door doorsnee-architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Arbeiders- en burgerhuizen van één of twee bouwlagen onder zadel- en mansardedaken (nummer 9-13), vaak met recentere aanpassingen zoals vernieuwde gevelparementen. Nummer 13 is een arbeidershuisje met rechthoekige muuropeningen onder een ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten en boogvelden met blauwe en witgeglazuurde bakstenen. Behouden 19de-eeuwse kozijnvensters zijn te zien bij nummers 1-2-7 en 9.

De westelijke zijde omvat voornamelijk recentere gebouwen; bijgebouwen van de rijhuizen uitziend op het Provenplein, onder meer een behouden dwarsschuur onder pannen zadeldak met beschilderde horizontale plankenbeschieting.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Klooster en schoolgebouw

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Victor met kerkhof

 • Omvat
  Pastorie Sint-Victorparochie met pastorietuin

 • Is deel van
  Proven


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Alexisplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/3994 (Geraadpleegd op )