Brabantstraat

Beschrijving

Deze verbindt het gehucht Brabant aan de Westouterseweg met de Bethunestraat. Op Frans grondgebied (Boeschepe) aan het kruispunt met de laatstgenoemde straat bevindt zich een alleenstaande voormalige hopast met een erin opgenomen Mariakapel, uit de 19de eeuw. Laag bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond, onder zadeldak (nokrichting parallel aan de Brabantstraat, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons. Tegen de rechter zijgevel, lagere rechthoekige wegkapel van baksteen onder aanleunend zadeldak (mechanische pannen); deursluitsteen met jaartal 1885 en bijkomende inscriptie FR. NDM. Het puntgeveltje is afgelijnd met een getrapt baksteenfries en windborden; gietijzeren kruisbekroning. De rondbogige ingang is opgenomen in een geblokte omlijsting omlopend op de hoeken. De gietijzeren kapeldeur heeft geajoureerde bovenvakken.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine