Bruggestraat

Beschrijving

Tussen de Paardenmarkt en de Oostlaan. O.-uitvalsweg behorend tot het oudste stratenpatroon; het gr.m. recht straattracé maakt deel uit van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg (cf. infra).

Lange en vrij brede straat met geasfalteerd wegdek en geplaveide stoepen voorzien van vooruitspringende groenaanleg als snelheidsdempers.

Straatbeeld vanuit het O. gedomineerd door de toren van de St.-Janskerk gelegen aan de Z.-straatzijde tussen de Sint-Janskruis- en de Valkestraat; sinds 1986, opnieuw vrijstaande N.-zijbeuk tengevolge van het slopen van de huizenrij opgetrokken aan de Bruggestraat na de afschaffing van het kerkhof in 1784 (cf. Sint-Janskruisstraat).

Dominerende woonfunctie, naast o.m. verzorgende: klooster met school (nr. 14-16), bejaardentehuis (nr. 51), voormalige brouwerij (nr. 109-111), en recenter stedelijk zwembad (nr.42). N.-straatzijde: open ruimte ontstaan na het slopen van een pand in de jaren 1940, en thans parkeerplaats voor het zwembad.

De oudst bewaarde bebouwing bestaat uit het klooster der Grauwe Zusters Penitenten gesticht in 1413, waarvan het huidig uitzicht gr.m. dateert uit XVIII met uitzondering van de recentere straatgevel (nr. 14); het herenhuis nr. 13 met classicistische inslag uit XVIII d.

Nr. 9, z.g. "Mirakelhuis" cf. opschrift "Mirakelhuis 14 maart 1479" van gevelsteen onder rondboognisje met beeld van O.-L.-Vrouw van St.-Jan waarboven gesmeed ijzeren kroon (cf. St.-Janskerk). Enkele vernieuwde gevelparementen. Nieuwe bouw vnl. ter vervanging van oudere panden (o.m. nr. 1, 2, 69, 90) o.m. ter hoogte van een vrooger eiermagazijn later owgevormd tot hopmagazijn (nr. 126-128); voorts ook nieuwe villaverkaveling ter hoogte van vroegere weide met gaaipers, gelegen bij het kruispunt Burgemeester Deschodtlaan - Korte Bruggestraat z.g. "De sterhoek".

Basisbebouwing met breedhuizen van één à drie bouwl. onder pannen zadeldak o.m. ook geknikt, uit XIX en XX. Rijhuizen met uitzondering van enkele alleenstaande villa's uit XX (nr. 59, 61-63, 124); gevelwanden ook sporadisch doorbroken door tuinmuren cf. o.m. betonnen muurtje met Art Nouveau getinte bekroning r. van nr. 43.

XIX-bebouwing: vnl. arbeiderswoningen, burgerhuizen en enkele, o.m. voormalige, herbergen. Eenvoudige lijstgevels van baksteen, soms getypeerd door het gebruik van lichtere bakstenen voor de strekse lateien van de muuropeningen: o.m. nr. 4, 8, 29, 31. Houten kozijnconstructies zijn, indien bewaard, eerder sporadisch: nr. 17-19 (gesloopt in 1986),77, 81, 83, 113.

Bebouwing uit XXa: verlengstuk van de XIX-architectuur, echter wel enkele invloeden van toen gangbare stijlen als neogotiek (straatgevel van nr. 14) en eclecticisme (nr. 110); faïencetegeltableaus ter versiering van borstweringen zijn Art Nouveau getint (nr. 3-5, 50, 52, 112).

Nr. 23, 33, 36, 59, 61-63, 76, 131, 148, 150, 154, 158, 160: bebouwing uit de jaren 1930 - begin 1940, gekenmerkt door modernistisch geïnspireerde gevelbenaderingen cf. verticale of horizontale vensterregisters, lineaire baksteenversieringen, en gebruik van donkere geglazuurde tegels en stenen voor de omlijstingen van de muuropeningen. Nr. 23, 51 (villa): naar verluidt n.o.v. architect O. Carpentier (Poperinge). Nr. 61-63: tweegezinswoning met uitzicht van villa, naar verluidt n.o.v. architect J. Gits (Ieper). Nr. 158-160 (eenheidsbebouwing; gesigneerd), 131: n.o.v. architect J. De Creus (Poperinge).

Nr. 9: z.g. "Mirakelhuis" cf. opschrift "Mirakelhuis 14 maart 1479" van gevelsteen onder rondboognisje met beeld van O.-L.-Vrouw van St.-Jan waarboven gesmeed ijzeren kroon (cf. St.-Janskerk). Enkele vernieuwde gevelparementen. Nieuwe bouw vnl. ter vervanging van oudere panden (o.m. nr. 1, 2, 69, 90) o.m. ter hoogte van een vroeger eiermagazijn later omgevormd tot hopmagazijn (nr. 126-128): voorts ook nieuwe villaverkaveling ter hoogte van vroegere weide met gaaipers, gelegen bij het kruispunt Burgemeester Deschodtlaan - Korte Bruggestraat z.g. "De Sterhoek" (58, 59).