Burgemeester Bertenplein

Beschrijving

Strekt zich uit van het Vroonhof ten N.O., tot de Boeschepestraat ten Z.W. Ontstaan i.l.v. XIII-XV - economische bloeiperiode - als nieuwe marktplaats ten Z. van de Grote Markt. Oude benaming "Nieuwe Marct", later Kleine Markt, in 1906 omgedoopt tot Burgemeester Bertenplein naar Felix Berten, burgemeester van 1871 tot 1904.

Rechth. plein in het N.O. versmallend tot rechte "straat" visueel afgesloten door de dominerende W.-toren van de St.-Bertinuskerk (cf. Vroonhof). Voor nr. 30-32: rechth., laag ommuurde grastuin met centraal arduinen zuiltje, beschaduwd door beuken, platanen en linde; ook klein bakstenen gedenkteken met bronze n afbeel ding van voormalige burgemeester en volksvertegenwoordiger Lucien Deschodt (1906-1947) waaronder het opschrift "Glorievol straalt over Purperstede 't schitterend licht van uw kortstondig eestvuur".

Overwegende woonfunctie echter ook handelspanden o.m. een horecabedrijf (nr. 7) en drie herbergen (nr. 1, 22, 35); verder nog het Vredegerecht (nr. 21) en het St.-Stanislascollege (nr. 30-32), beide resp. geheel en deels ondergebracht in een XVIII d-herenhuis. Nr. 24: voormalige pottenbakkerij teruggaand tot XVI en naar verluidt werkzaam tot ca. 1975.

Z.O.- en N.W.-pleinwand gekarakteriseerd door breedhuizen van één à twee en een halve bouwl. onder pannen zadeldak o.m. geknikt bij nr. 24, 26 - pseudo- en mansardedak resp. bij nr. 21, 24, 30 -, uit XVIII B, XIX en XX.

Bewaarde XVIII B-bebouwing relevant voor de toenmalige Franse stijlinvloeden. Classicistische pilastergevels van baksteen: nr. 25 met houten kozijnconstructies, nr.32 met bekronend driehoekig fronton, en nr. 21 n.o.v. de Rijselse architect Thomas Gombert met merkwaardige baksteensculpturen in Lodewijk XVI-stijl.

XIX-architectuur. Enkele neoclassicistische pilastergevels als imitatieve begeleidingsarchitectuur cf. nr. 27 en de verbreding door architect P. Croquison (Kortrijk) van nr. 32 met dertien trav. r. Neogotische stijl vertegenwoordigd door de vleugel (nr. 30) van het St.-Stanislascollege, van 1879-1893. Echter vol. eenvoudige, al of niet beschilderde lijstgevels (nr. 1, 3, 6, 9, 10, 12, 23) o.m. met licht verdiepte kozijnconstructies cf. nr. 6, 10; nr. 11 met vernieuwd gevelparement van geglazuurde tegels ook aanwezig bij nr. 24 uit XXa; nr. 7 met vernieuwde bakstenen pilastergevel vlg. foto van 1919 oorspronkelijk bepleisterd. Nr. 22: lage herberg vlg. bouwaanvraag van 1831, tevens slachthuis tot in 1941 (binnenkoer), vlg. Opschrift z.g. "De vette os", echter met vernieuwd bakstenen gevelparement; uithangbord in de vorm van os (keramiek) n.o.v. L. Degheus (Poperinge).

XX-bebouwing, blijkbaar ook sporadisch resulterend uit de vernieling of beschadiging van panden tijdens W.O. I, zonder verdere noemenswaardigheden. Een uitzondering: nr. 26-28, een eenheidsbebouwing uit de jaren 1920 met lichte Art Deco inslag en pseudovakwerk.

Recentere nieuwe bouw: nr. 8, 29, en de feestzaal met aansluitende kapel van het St.-Stanislascollege (nr. 30-32) ter vervanging van de neogotische op de hoek Deken De Bolaan.

LEEUWERCK E., De verdwenen slachterij "In de Vette Os" (Aan de Schreve, XII, 1, 1982, p.12-13).