Casselstraat

Beschrijving

Tussen Gasthuisstraat en Abeelseweg/ Oost- en Zuidlaan (recentere ringexpresweg). Gedeelte van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg, tevens verklarend voor de richtinggevende straatnaam. Geasfalteerde hoofdstraat, ook invalsweg, met nagenoeg recht tracé reeds vanouds aanwezig. Eind XIII, bouw van de O.-L.-Vrouwekerk aan de Z.O.-straatzijde, waarvan de rijzige W.-toren het straatbeeld domineert.

Woon- en handelsfunctie met toenemende concentratie van winkels in de richting van het centrum. Vnl. XIX-lintbebouwing met lage arbeiderswoningen naar de periferie toe; ook voormalige brouwerij (cf. nr. 261-263), - hoeve (cf. nr. 257-259), en - herberg van het type afspanning vroeger z.g. "'t Zwijnland en nu verbouwd tot woning (nr 265).

Vnl. tijdens het jongste decennium toege nom en verbouwingen en vervangende nieuwe bouw meestal voor arbeiderswoningen, resulteerden in een eerder heterogeen straatbeeld. Opvallend is ook het vrij recent verdwijnen van een aantal typische houten winkelpuien uit XIX en XXa, nu nog enkel sporadisch bewaard (cf. infra). Nr. 53, een laag XIX-winkelhuis, in 1983 gesloopt voor de aanleg van een kleine parking ter hoogte van de voetwegel naar de Koestraat; in feite, in de lijn van na W.O. II niet wederopgebouwde hoekpanden bij de Boomgaard- en de Sint-Annastraat met huidige parkeerplaatsjes.

Basisbebouwing: breedhuizen met variërende gevelbreedte en één à drie bouwl. onder pannen zadeldaken, uit XVIII B, vnl. XIX en XX.

Typische kozijnconstructies voor ramen en deuren - o.m. aaneenschakeling in verschillend ritme cf. nr. 81, 83, 85- nog courant aangetroffen bij de bewaarde bobouwing uit XVIII d en XIX met sobere bakstenen lijstgevel vaak witbeschilderd (o.m. nr. 36, 37, 69, 71, 80, 94, 112, 126, 134, 140, 162, 192, 250....) Nr. 89, 90 met typisch beraapt XIX-gevelparement, bij nr. 89 staand voor een oude kern van 1754 vlg. jaartal van lichtere bakstenen opgenomen in het metselverband van de r. zijgevel.

Eenvoudige XX a-architectuur, o.m. enkele eenheidsbebouwingen cf. nr. 84-86, 104 (gewijzigde begane grond)-106, voorzien van faïencetegeltableaus met Art Nouveau getinte bloemmotieven, ook aanwezig bij nr. 176. Uitzondering gevormd door het eclectisch burgerhuis nr. 46 gedateerd 1910, met typerende afgeschuinde hoektrav. en houten erker op de bovenverd. Nr. 23 uit de jaren 1920 en eveneens in eclectische stijl, echter met dominerende stijlelementen ontleend aan de gotiek en de regionale renaissancestijl.

XIX-puien van voormalige buurtwinkeltjes of herbergen, doorgaans bestaande uit een tweeledige kozijnconstructie met deur gekoppeld aan venster (cf. infra); meer uitgewerkt bij nr. 73, de voormalige herberg z.g. "Het haisje", d.m.v. houten omlijsting met neoclassicistische inslag en typerende grote roedenverdeling. Soortgelijke kenmerken voor de houten winkelpui van nr. 69 en het uitstalraam van nr. 94. Bewaarde paardekop als uithangbord voor de herberg z.g. "Hof van Commerce" voorts met vernieuwd bakstenen gevelparement (nr. 55).

Licht modernistisch getinte bebouwing uit de jaren 1930 cf. o.m.: nr. 1 naar verluidt n.o.v. architect O. Carpentier (Poperinge), nr. 92, 182 en 45, een schoenenwinkel met rode laars als uithangbord.