Geografisch thema

Garenstraat

ID
4012
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4012

Beschrijving

Tussen Grote Markt en Burgemeester Bertenplein, voorbij het westelijk portaal van de Sint-Bertinuskerk. De benaming verwijst naar de hier vroeger gehouden garenmarkt. Smal straatje met waaiervormige kasseibestrating en centrale schamppaal van arduin aan de zijde van de Grote Markt. Tot in 1784 ten westen begrensd door het Sint-Bertinuskerkhof en vanaf toen bebouwd. Heden met enkele voormalige winkels (nummer 13) en herbergen, onder meer de vroegere 'In de zon' (nummer 7) en 'In de maan', later 'Café de l'Yser' (nummer 11). Aan de oostelijke straatzijde bevindt zich een 19de-eeuwse inplanting van een tabaksfabriek met aansluitende herenwoning aan de Grote Markt, na de Tweede Wereldoorlog ingenomen door een herberg met bioscoop ('Oud Vlaenderen', Grote Markt nummer 14).

 • TILLIE W. 1975: De Grote Markt te Poperinge, Aan de Schreve V. 1, 3-51.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties

 • Omvat
  Herberg In de maan

 • Omvat
  Neoclassicistisch winkelhuis

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Bertinus

 • Is deel van
  Poperinge


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Garenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/4012 (Geraadpleegd op 13-06-2021)