Gasthuisstraat

Beschrijving

Tussen de Casselstraat en de Grote Markt. Gedeelte van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg. Geasfalteerde hoofdstraat met gebogen tracé. De benaming verwijst naar het hier gelegen 'Gasthuis' (nummer 5). Het straatgedeelte vanaf het kruispunt met de Priesterstraat tot aan de Casselstraat werd vroeger Noordstraat genoemd. De straat heeft een dominerende handelsfunctie.

Het heterogeen straatbeeld wordt veroorzaakt door nieuwe bouw en vernieuwde gevelparementen, onder meer als gevolg van vernieling en beschadiging van een aantal panden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Basisbebouwing met breedhuizen van twee à drie bouwlagen meestal onder pannen zadeldaken, uit de 18de eeuw, maar vooral uit de 19de en 20ste eeuw. Behouden historisch en architecturaal waardevolle gebouwen. Eerst en vooral het 'Gasthuis' met oudst bewaarde vleugel uit het laatste kwart van de 17de eeuw en de 18de eeuw, waarvan de kapelgevel met doorgang uitziet op de noordelijke straatzijde (nummer 5). Daarnaast ook het 'Talbot House', een herenhuis van 1875 met second-empire inslag, en sedert 1915 bakermat van de Toc H-beweging (nummer 43). Het 'Skindles Hotel', een fraai herenhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw (nummer 57). Het Hopinstituut en het Nationaal Hopmuseum 'Stadsschaal', ondergebracht in een gedeelte van het voormalig recollettenklooster en in het achterliggend stedelijk hopmagazijn (1866, 1885), een interessant voorbeeld van plaatsgebonden industrieel erfgoed (nummers 69-71-73). Ten slotte ook enkele oude kernen uit de 18de eeuw: nummer 7 met behouden gevelstenen 'Anno 1738' en links aandak met muurvlechtingen, echter vernieuwd bakstenen gevelparement; nummer 37 met lijstgevel van 1939 grosso modo in de trant van het oorspronkelijke uitzicht van 1779.

Overige 19de-eeuwse bebouwing: vooral eenvoudige, bakstenen lijstgevels (nummers 20, 22, 30, 44, 45, 47, 67), onder meer met kozijnconstructie voor de bovenvensters bij nummers 20, 30, 44. Nummer 4 met witbepleisterde lijstgevel waarvan de ornamenten met neorocaille inslag. Nummer 31 heeft een behouden gecementeerde bovenverdieping verlevendigd met imitatiebanden, en gietijzeren, uitgewerkte vensterleuningen.

Vermeldenswaardige architectuur uit de 20ste eeuw: nummer 6: eclectische lijstgevel gekenmerkt door blikvangende balkons (eerste helft 20ste eeuw). Nummer 15 daterend van 1907, met art-nouveau-inslag, zie de faiencetegels met bloem- en bladmotieven. Nummers 16-18 met neoclassicistische pilastergevel uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Nummer 38 uit de jaren 1930 met late art-deco-inslag, zie onder meer het deurbovenlicht met pelikaan. Nummer 68/Hondstraat nummer 2: hoekcomplex met modernistische inslag uit de jaren 1930, naar verluidt naar ontwerp van architect O. Carpentier (Poperinge), zie ook de ertegenover gelegen hoekhuizen bij de Duinkerkestraat (Gasthuisstraat nummer 81 en Casselstraat nummer 1) in aansluitende bouwtrant. Typerend voor het straatbeeld zijn ook een aantal huizen van kort na de Tweede Wereldoorlog, in een eclectische, vooral 'Vlaams' geïnspireerde bouwtrant (nummers 12, 21-23, 24-26, 52, 59).

Voorts, gevelwanden doorgaans opgesplitst in twee registers als gevolg van handelsfunctie.

Enkele behouden oudere winkelpuien uit het laatste kwart van de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 49: afgeschuinde hoektravee met winkeldeur tussen behouden gietijzeren zuiltjes met balusterschacht uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Nummer 15: arduinen, driedelige winkelpui geritmeerd door pilasters, van 1907. Nummers 11, 22, 67 hebben eenvoudige twee- of driedelige winkelpuien van hout, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine