Guido Gezellestraat

Beschrijving

Tussen de Grote Markt en de Paardenmarkt. De oude benaming luidde 'Iperdam Coutter'. In de 19de eeuw werd ze 'Schaalstraat' genoemd.

Het gaat om een korte en vrije nauwe straat met een licht gebogen tracé. Nieuwe kasseibestrating in waaiervorm. Vanuit het oosten heeft men een perspectief op het belfort van het neogotische stadhuis op de hoek links bij de Grote Markt.

De straat heeft een woon- en handelsfunctie. Sinds 1982 is het Stadsarchief hier gevestigd (nummer 3).

Het straatbeeld wordt bepaald door een schakering van doorsnee-architectuur uit de 19de eeuw met lijstgevels, vaak voorzien van recenter gevelparement (nummer 8, 12, 20, 22) en/of aangepaste puien, twee eclectische gevels uit het begin van de 20ste eeuw (nummer 6, 16), een winkelhuis met art-deco-inslag uit de jaren 1930 (nummer 18), recentere 20ste-eeuwse bebouwing (nummer 5, 24), onder meer gedateerd 1956 in de deuromlijsting van nummer 5, en enkele kwaliteitsvolle gevels uit de tweede helft van de 18de eeuw (nummer 3, 7, 14).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine