Geografisch thema

Haringeplein

ID
4018
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4018

Beschrijving

Samen met de Moenaardestraat vormt dit plein dé dorpsstraat en het dorpscentrum. Bochtig tracé richting de Haringe- en Moenaardestraat. Gebetonneerd wegdek met aflijnende kasseistroken en geplaveide voetpaden. De parochiekerk Sint-Martinus bevindt zich in het midden van een omhaagd en beboomd kerkhof. Ten westen hiervan ligt de pastorie, ten noorden van de eerste bocht. Een bronzen standbeeld van 'Karel de Blauwer', oeuvre van Rik Ryon, op een breukstenen sokkel met bronzen opschriftplaat 'opgericht door de Kultuurgemeenschap - Haringe 14 sept. 1980', situeert zich aan het kruispunt met de Moenaardestraat. Lintbebouwing in de dorpskom: de noordelijke zijde bestaat uit breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldak uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de 20ste eeuw. Meerdere vernieuwde gevelparementen. Nog bewaarde kozijnconstructies bij nummer 15, 19 en 25. Laatstgenoemde is mogelijk iets ouder, te zien aan de bepleisterde, geprofileerde bakstenen kroonlijst. De zuidelijke zijde vertoont lintbebouwing ter hoogte van de kerk; een haaks ingeplante herberg met aansluitend gekasseid pleintje afgezet door linden en recente loodsen; voorts onbebouwd richting de Moenaardestraat. Verspreide hoeven, onder meer met 17de-eeuwse kern zoals nummer 9, ten noordwesten van de kerk.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve met dwarsschuur

 • Omvat
  Mariakapel

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Martinus

 • Omvat
  Pastorie

 • Is deel van
  Roesbrugge-Haringe


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Haringeplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/4018 (Geraadpleegd op )