Ieperstraat

Beschrijving

Lange hoofdstraat met gebogen verloop vanaf de Grote Markt tot aan de grote bocht bij het kruispunt met de Prof. Dewulfstraat; voorts recht tracé gr.m. parallel lopend met de Bruggestraat, tot aan de Europalaan (gedeelte van de recense expresweg rondom de stad). Vanuit O.-richting fungeren de rijhuizen nr. 43, 45 als blikvanger tengevolge van hun ligging aan vermelde straatbocht. Regelmatige rooilijn onderbroken door het Stationsplein op de Z.-straatzijde aan de oude stadsrand; verderop gelegen straatgedeelte tot voor kort de Ieperseweg genoemd cf. benaming van de erbij aansluitende weg richting Ieper.

Op het kavelplan van Poperinge door Popp (1845) is het O.-straatgedeelte gr.m. vanaf de huidige Nieuwstraat, nog landelijk gebied; de bouw van het station kort na de opening van de spoorlijn in 1851 veroorzaakte een 0.stadsuitbreiding. Verderop gelegen bebouwing vnl. daterend uit XX; lintbobouwing aan de N.-straatzijde, o.m. doorbroken door alleenstaande villa's, en weide met gaaipers voor nr. 190; voormalige tramstelplaats (XIX d) achter de huizenrij van de Z. -straatzijde. Woon- en handelsfunctie, l.g. vanaf het station met stijgende concentratie naar het centrum toe. Oude inplanting van brouwerijen (cf. nr. 95, 112-114, 220-222), en van hopmagazijn ter hoogte van de nienwe bouw nr. 63. Vrij heterogeen straatbeeld mede veroorzaakt door vernieuwde gevelparementen, gewijzigde winkelpuien, en soms buitenschalige nieuwe bouw (o.m. nr. 24-26). Van de oorspronkelijke bobouwing uit XVIII en XIX bleef weinig bewaard; lage arbeiders- en burgerwoningen zijn zeldzaam geworden (nr. 37, 108, 110).

Basisbebouwing met breedhuizen van één à drie bouwl. vnl. onder zadeldaken, echter ook heknikte zadeldaken, mansarde- en platdaken, uit XIII B, vnl. XIX en XX.

Behouden bebouwing uit XVIII B: nr. 2 met verbouwde begane grond, nr. 5 met fraaie bakstenen deuromlijsting in rococostijl, nr. 55 als classicistisch herenhuis van 1777, en nr. 43 met o.m. ikonografisch interessante gevelstenen. Breedhuizen met XIX- en vnl. XX-uitzicht, doch vermoedelijk met oude kern uit XVIII B: nr. 15, 17 met gebogen en steil hellend zadeldak, nr. 25 met bewaard r. aandak en muurvlechtingen, en nr. 87 met behouden l. zijpuntgevel voorzien van aandak met muurvlechtingen.

Bebouwing uit XVIIId-XIXa. Nr. 34: herenhuis met aangepaste pilastergevel. L.g. vermoedelijk oorspronkelijk ook aanwezig bij nr. 85. Nr. 37: klein enkelhuis met typisch, heknikt zadeldak en kozijnvensters.

XIX-bebouwing: doorgaans eenvoudige, soms gecementeerde lijstgevels sporadisch nog voorzien van kozijnvensters (nr. 14, 25, 157). Enkele uitzonderingen: een neoclassicistisch herenhuis (nr. 62) en een imposant eclectisch herenhuis middenin tuin (nr. 134; gesloopt begin 1988). Vermeldenswaard is tevens het station als enig overblijvend exemplaar van XIX-spoorwegarchitectuur aan de lijn Kortrijk-Poperinge.

Behouden houten winkelpuien uit XIX d-XX a: nr. 14, 45, 48, 52, 57, 59, 67, 161 (herbergpui) en het meest uitgewerkt bij nr. 28 met neoclassicistische inslag. Vernieuwde winkelpuien echter met ouder uithangbord in de vorm van een regenscherm (nr. 27) en een hoed (nr. 72).

XX a- architectuur doorgaans aansluitend bij de XIX-bebouwing, echter wel invloeden van toen gangbare stijlvormen: nr. 31, 119, 121, 142, 145 in eclectische stijl gedomineerd door stijlelementen ontleend aan gotiek en regionale renaissance; nr. 32, 58-60, 107 met Art Nouveau getinte faïencetegeltableaus ter versiering van boogvelden en borstwering; nr. 80 met neorococo inslag; nr. 18 en nr. 19-21 resp. met Art Deco en neo-empire getinte winkelpui.

Bebouwing uit de jaren 1930, naar verluidt meestal n.o.v. architect O. Carpentier (Poperinge), met modernistische inslag cf. o.m. nr. 40, 77, 79, 81, 93, 100, 102, 103, 104, 106, 140.