Kleine Markt

Beschrijving

Rechthoekig pleintje, met waaiervormige kasseibestrating en bakstenen stoepen in visgraatverband, gelegen ten noorden van de Sint-Bavokerk, en aan deze zijde begrensd door de Heidebeek. Ten zuiden van het pleintje nabij de beek bevindt zich een 'Kommunicatiepaal': een bouwsel van rode baksteen met koperplaat met inscriptie: 'Idee: Prof. Dr. P. Beeckman. Uitvoering: Technische dienst van de stad Poperinge 25 aug. 1985'. Ten noorden van het pleintje situeert zich het standbeeld 'De brouwer' naar ontwerp van Adhemar Vandromme, en gedateerd augustus 1982. In beide noordelijke hoeken liggen twee smalle bochtige uitvalsstraatjes; vanaf nummer 15 heeft men een goed perspectief op het dakenspel met onder meer de kerktoren. In- en uitspringende rooilijn. Voornamelijk burger- en kleine arbeidershuizen. Breedhuizen van één à twee bouwlagen onder mansarde- (nummer 6 en 7) en zadeldak, uit de 19de eeuw; nummer 3 en 4 dateren uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Nummers 2, 10 en 31 hebben een gecementeerde lijstgevel. Voornamelijk behouden 19de-eeuws houtwerk, onder meer interessante kozijnconstructies bij nummer 3 en 4; enkele kleine houten winkelpuien (nummer 38 en 39). Vernieuwingen omvatten bakstenen gevelparementen (nummer 8, 30, 33, 40 en 41) en klimmende dakkapellen (nummer 23 en 29); nieuwe bouw op nummer 20, 25 en 26.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine