Krombeekseweg

Beschrijving

Vroeger de 'Hamstraat' genoemd. Ze verbond de stad Poperinge met het kasteel van Krombeke. Geasfalteerde weg ter hoogte van het kasteeldomein De Lovie overgaand in de Bankelindeweg (Krombeke). De voormalige tramlijn Poperinge - Krombeke - West-Vleteren - Oost-Vleteren - Veurne, aangelegd in het begin van de 20ste eeuw, volgde het tracé van de Krombeekseweg. In 1952 werd deze tramlijn echter opgedoekt. Het uurwerk aan de 19de-eeuwse herberg 'De bankelinde' (nummer 77) wijst vermoedelijk nog op een voormalige tramhalte op deze plaats. De opvallende eclectische bouwtrant van deze herberg is in mindere mate ook typerend voor de voormalige herberg-afspanning 'De kerselaar' (nummer 43). De bouwheer van 'De bankelinde' was J. Van Merris (1831-1899), eigenaar van het er recht tegenover gelegen kasteeldomein 'De Lovie' met omgevende landerijen, die ook schepen van Poperinge (1869-1872) en liberaal volksvertegenwoordiger (1868-1890) was.

Voorts vertoont de straat verspreide hoevebouw, voornamelijk van de weg af gelegen. Op nummer 32 bevindt zich onder meer een merkwaardige herenhoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw.

• GHEYSENS J. 1972: Het domein de Lovie, De IJzerbode II.6, 3.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine