Moenaardestraat (Roesbrugge-Haringe)

Beschrijving

Samen met het Haringeplein vormt deze dé dorpsstraat. Vrij lange, geasfalteerde weg met recht tracé; inspringende rooilijn ter hoogte van nummer 104, 106 en 108. Lintbebouwing naar de dorpskom toe, bestaande uit voornamelijk 19de-eeuwse breedhuizen onder zadeldak (geknikt bij nummer 100, 102 en 120) van één à twee bouwlagen. Losstaande nieuwe bouw (nummer 75, 77 en 79) naar het uiteinde van de dorpskom. Geïsoleerde hoeven, onder meer met 18de-eeuwse (nummer 69) en 19de-eeuwse kern (nummer 63, 68 en 86), buiten het dorpscentrum.

Nog bewaarde kozijnconstructies, onder meer met geprofileerde tussendorpels, bij nummer 93, 112 en 120. Veelal met vernieuwde gevelparementen.

Standbeeld van 'Karel De Blauwer' tegenover het Haringeplein.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine